11710
Książka
W koszyku
Kluski : teoria i praktyka / Paulina Nawrocka-Olejniczak. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2025. - 251, [5] stron : ilustracje ; 26 cm.
Kluski to comfort food – jedzenie, które otula i poprawia nastrój. To ciepłe wspomnienia przywodzące na myśl kuchnię ukochanej babci. To temat równie emocjonujący, co bigos czy sałatka jarzynowa – każdy ma swoją faworytkę, nazewnictwo, przepisy i opinię o tym, czym jest, a czym nie jest kluska. W książce znajdziemy przepisy na dobrze znane kluski śląskie, knedle ze śliwkami czy kopytka dyniowe, odkopiemy nieco już zapomniane receptury na francuskie kluski z ziemniakami, kluski saskie czy kluski fasolowe i spróbujemy niemalże heretyckich wersji z klusek podanych z kimchi, pikantnym sosem orzechowym czy polskim pesto.
Status dostępności:
Biblioteka Białaczów
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. REG (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 246-247. Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej