11715
Book
In basket
Kluski : teoria i praktyka / Paulina Nawrocka-Olejniczak. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2025. - 251, [5] stron : ilustracje ; 26 cm.
Kluski to comfort food – jedzenie, które otula i poprawia nastrój. To ciepłe wspomnienia przywodzące na myśl kuchnię ukochanej babci. To temat równie emocjonujący, co bigos czy sałatka jarzynowa – każdy ma swoją faworytkę, nazewnictwo, przepisy i opinię o tym, czym jest, a czym nie jest kluska. W książce znajdziemy przepisy na dobrze znane kluski śląskie, knedle ze śliwkami czy kopytka dyniowe, odkopiemy nieco już zapomniane receptury na francuskie kluski z ziemniakami, kluski saskie czy kluski fasolowe i spróbujemy niemalże heretyckich wersji z klusek podanych z kimchi, pikantnym sosem orzechowym czy polskim pesto.
Availability:
Biblioteka Białaczów
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. REG (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 246-247. Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again